tisdag 9 februari 2010

Ny cykelbro i Malmö

Fortfarande alldeles för mycket snö och för många minusgrader för att cykla till jobb. Bara tanken på att dra in minusgradig luft i lungorna under två timmar per dag gör att man får lunginflammation. Dock blev det en cykeltur genom hela Malmö igår kväll. Cykelbanorna är hyfsade, men sträckorna dit cyklarna är hänvisade till gatorna är under all kritik. Lite snöröjning där hade inte skadat.

Sydsvenskan skriver idag om Malmös planer på att riva Kaptensbron, ett av de ställen där det passerar flest cyklar per dag. Man planerar att riva bron efter årets Malmöfestival och därefter bygga två nya; en för cyklister och en för fotgängare. Detta är verkligen som musik för en cyklists öron. Otroligt bra initiativ.

Anledningen till att man ska bygga om bron är att den gamla håller på att vittra sönder, detta p.g.a. salt och luftföroreningar. Miljöpåverkan av dessa två saker är något som man i Malmö är smärtsamt medveten om och som man jobbar med för att komma runt. Något som skulle vara intressant att veta är om Malmö kommun även kommer göra något för att denna söndervittring inte också ska drabba de nya broarna, så som att försöka minska biltrafiken på Drottninggatan (en av de mer trafikerade i centrum) och även sluta med vägsalt och i stället förbättra snöröjning och använda t.ex. gruskross eller andra haltbekämpningsmetoder.

Nåväl. En ny cykelbro i Malmö är absolut en trevlig nyhet. Från September i år kommer cyklisterna känna av ombyggnaden då cykelleden kommer att ledas om. Hur denna nya ledning kommer vara är inte helt klart idag.

Cykla lugnt!

2 kommentarer:

  1. Trevlig nyhet! Håll ögonen på lokalpolitikerna och tjänstemännen bara så att man inte av besparingsiver lägger cykelbron i malpåse och nöjer sig med en gångbro. Seeing is believing...

    SvaraRadera
  2. Visst är det en trevlig nyhet. Jo, man får allt ha ögonen på dom dära politikerna. Helt plötsligt hittar dom på en massa hyss.

    I detta fallet har dom nog inte så mycket val. Det är en av de absolut mest cykeltrafikerade stråken i Malmö. Skulle dom göra sig av med den cykelleden skulle det bli kaos bland bilarna och sluta med mer än en olycka med cykel inblandad. Men det ska bli kul att se hur det går.

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails