lördag 6 februari 2010

Trevligt samtal om stadens hållbara utveckling. Cyklingen är het.

Cykeln formligen skriker efter att få rulla till jobb nu. Eller är det kanske jag som känner att jag vill komma igång med cykelpendlandet igen efter att ha fått trängas med miljoner buss- och bilpendlare på vägen till jobb? Kanske en kombination. Igår trotsade jag i varje fall snön och isen och tog en löptur i parken. Halt och lite jobbigare än vanligt, men också lite utmaning och äventyr i vardagen.

Satt härom dagen och samtalade med min syster. Hon är snart färdig byggingenjör och vi spånade om exjobb för henne. Hon är väldigt inne på "gröna väggar och tak". Känns bra eftersom det verkar vara något dom pratar mycket om under utbildningen. Kanske finns det ett hopp om en mer hållbar stadsbild i framtidens arkitekter och ingenjörer.

Dom hade funderat en del på att undersöka hur man kunde göra stadsplaneringen lite smartare och gå mot en bättre hållbarhet. Utnyttja döda ytor, samanvändning (t.ex. mellan cykel och bil) av ytor, återvinning, dagvatten o.s.v. Som ekolog och förespråkare för cykelpendling var det helt underbart att höra hur de kommande byggingenjörerna tänker och bildas. Det verkar vara mycket inriktning på det gröna.

Jag fick också veta att det finns ett institut i Malmö som heter Institutet för hållbar stadsutveckling, ISU. ISU är ett samarbete mellan Malmö stad och Malmö högskola, som "syftar till att främja hållbar stadsutvecklingen i Malmö och att bidra till forskningen och utbildningen inom kunskapsfältet på Malmö högskola". ISU's mål är enligt deras hemsida:

• arbeta med hållbarhetsanalyser av större utbyggnadsområden, omvandlingsområden och större strategiska projekt
• utveckla hållbara lösningar för tematiska områden som till exempel trafik, integration, byggande och grönstruktur
• underlätta högskolans utveckling av praktiknära forskning om hållbar stadsutveckling
• samla, utveckla, förmedla och utbyta kunskaper och erfarenheter inom Institutets intressekrets
• utveckla nya samverkansformer mellan Malmö högskola, Malmö stad och andra aktörer

Detta i kombination med att Malmö kommun faktiskt har jobbat ganska bra de senaste åren på att ta fram bra lösningar för att främja cyklandet och minska de "löjliga" bilresorna i Malmö och ersätta dessa med cykelturer i stället.

I mina öron låter detta väldigt bra. Ska bli kul att titta lite närmare på detta institut och se vad de gör för utvecklingen i regionen. Framför allt ska det bli intressant att se vad som händer med infrastrukturen, speciellt för cyklister, i Malmö-regionen de kommande åren.

2 kommentarer:

  1. hej,
    om hon ska skriva det snart så planeras det för gröna väggar i Fullriggaren i Västra Hamnen. Tror även att lite gröna tak ingår...Med snart menar jag att det kanske blir till hösten??? byggandet alltså - planeringen pågår nu tror jag. Mkt troende från min sida nu.

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset Mathilda. Jag ska föra det vidare.

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails