tisdag 23 februari 2010

Snö, tom politik och lathetens välfärdsgnäll

Inatt föll snön igen över Skåne. Jag kan inte se det på annat sätt än härligt. Staden blir lite ljusare, tystare, lugnare och friskare. Snön ger gratis ljusterapi, snön dämpar stadens larm, folk kan inte fara fram som idioter i sina bilar och på sina cyklar och allt detta göra att luften kan återhämta sig och bli kall och frisk.

På väg till bussen på cykeln i morse funderade jag över senaste tidens gnäll över vädret. Jag vet inte var folk är eller tror att dom är, men varje år kommer snön och det blir kallt. Vi bor i Sverige, vi bor långt norrut, här SKA vara snö och kallt. Passar det inte är det väldigt lätt att flytta söderut. Mer plats åt mig.

Det verkar som om politikerna har tittat ut en stund genom fönstret också. Det har kommit snö, kollektiv trafiken funkar inte, folk kan inte cykla och gå, folk kör bil (!) och tak rasar. När detta händer blir det plötsligt tydligen hur tom politik våra politiker använder. Nuvarande regering skyller på den förra regeringen för att inte ha skött underhållet. Har inte nuvarande regering suttit i fyra vintrar nu? Oppositionen skyller på regeringen för att vara passiva, men vad jag minns så var det likadant under de röd-grönas tid vid makten. Strul i kollektivtrafiken, rasande tak och fallande istappar. Jag tycker nog Mats Skogkär sammanfattar det hela väl i sin artikel.

Well, jag antar att det är det obligatoriska valfläsket inför val2010. Problemet jag ser är väl att det inte är så mycket valfläsk som en spricka i fasade som visar att partierna inte har någon bra politik i sig och står handfallna inför många problem och därför måste peka på varandras brister. Detta har ju blivit uppenbart i debattprogrammen där det visar att partierna har samlats i mitten och tycker samma sak men med olika retoriska infallsvinklar. Ett härligt exempel är folkpartiet som la upp en cykelpolitik för Stockholm i Juni i fjol och ändå så kan man läsa att Stockholm är sämst i landet på satsningarna för cykeltrafiken. Min gissning är att detta bara är ett exempel på tramp i pottan för våra politiker och deras program. Lite mer kurage, rakhet och ärlighet hade nog inte skadat.

Nu måste jag be om ursäkt till mina läsare för att detta inlägget blev pessimistiskt, politiskt och inte väldigt cykelaktigt. Men så är det idag. Idag har jag hört för mycket gnäll från lata välfärdsmänniskor som inte klarar se helheter och återigen visar att deras respekt för sin omgivning, natur och medmänniskor når ungefär fram till tomtgränsen. Positiva tankar föder positiva tankar och den premissen lever jag annars efter. Snön töar så småningom, det blir vår med sol och behagliga temperaturer. Då kan man ta fram cykeln och glida fram med ett öra på fågelsången och ett öga på knopparna som slår ut.

4 kommentarer:

 1. Vi bor i ett land med fyra årstider.
  Men det är inte varje år man kan åka skidor i västra Skåne.
  Skrev också ett litet gnällinlägg igår för att sätta punkt, därifrån har jag bestämt mig för att helt enkelt ignorera allt "negg".
  Det är vårvinter! Jippi!
  Lev väl!

  SvaraRadera
 2. Precis min mening Ivan. Vi har fyra årstider och det ska vi vara glada för. Inte överallt man får ha det. Jag kände också att det fick vara en avslutning för mig att lyssna på att gnäll när det kommer till snön. Varför ska jag låta mig själv dras ner av att andra inte kan se det fina i variation. Nu är det vår vinter och vårvinter på en gång!

  SvaraRadera
 3. Jag instämmer totalt! Vi har den bästa vintern i mannaminne, man kan åka skdor i södra Sverige, det är fantastiskt!

  SvaraRadera
 4. Marie, tack för kommentaren.
  Visst är det underbart med vintern vi har i år. Det är så vackert som kontrast till de annars asfaltssvarta och betonggrå stadsbilden. Malmö och Lund är vackert så man blir tårögd idag. Mer vinter åt folket!

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails