fredag 27 maj 2011

Det satsas 20 statliga miljoner på cykelhjälm!

Idag kan man läsa att företaget Hövding som konstruerat en uppblåsbar hjälm får 20 miljoner SEK (2 000 000 Euro) från statliga industrifonden. Detta tillsammans med andra investerare har Hövding nu 30 miljoner SEK (3 000 000 Euro) för att lansera sin hjälm på marknaden och i höst räknar man med att den är i butikerna.

Cykelhjälm! Denna pryl som är så fruktansvärt omdiskuterad, om inget annat så i cykelkretsar. Vissa tycker man är dum i huvudet om man inte har hjälm, andra tycker att man är lite korkad om man har en. Den gör att bilar kör närmre dig som cyklist, men det skyddar om du ramlar och slår huvudet. Statistiskt sett slår man typ aldrig huvudet när man ramlar med cykel, däremot borde bilförare ha hjälm enligt statistiken. Cykelhjälmen är ful och förstör frisyren, det finns sjukt snygga hjälmar och hjälper en behålla frisyren i fartvinden. Hjälmtvång minskar cyklandet, hjälmtvång finns för att föregå med gott exempel.

Åsikterna är lite många som vi är människor känns det som. Själv har jag fått många frågor och kommentarer för att jag inte hade cykelhjälm i Sydsvenskan, samtidigt som många tyckte det var bra. Likaså har Linda som skrev artikeln fått många kommentarer angående detta.

Vad tycker du? Hjälm? Inte hjälm? Fördelar? Nackdelar? Coolt? Töntigt?

Cykla lugnt!

4 kommentarer:

 1. Hjälm? Nej tack! Har man cyklat regelbundet i 50 år utan att ramlat av sin cykel ändrar man inte på ett vinnande koncept.
  Det är inte töntigt att bära hjälm om man föredrar det men all propaganda är både dyr och onödig och gagnar inte trafiksäkerheten ett dugg. Använd dessa miljoner att förbättra infrastrukturen istället och inför trafikundervisning i skolorna och låt hjälm förbli ett personligt val.Bästa sättet att överleva en olycka är att inte hamna i den och undersökningar har visat att risken att hamna i olycka ökar med hjälm då bäraren felaktigt tror sig ha köpt en livförsäkring.
  Att kräva att någon ska bära cykelhjälm är lika fel som att kräva av någon att bära burka.Båda anser sig ha argument för sin sak men båda har fel.

  SvaraRadera
 2. Hjälm är bra, men innebär extra moment och något ytterligare att släpa på till ett fordon vars storhet är dess enkelhet. Har inget emot hjälm, men föredrar att välja själv. den dag det blir lag på hjälm kommer jag att köra bil överallt tills soppan kostar 150 kr/litern. Av ren princip.

  SvaraRadera
 3. Mycket pengar som investeras i en produkt som jag personligen inte kommer att sälja, så länge det finns alternativ som är billigare, och ett faktum att det hänt ganska mycket på hjämmarknaden senaste åren. Idag finns det många fräcka alternativ till en bråkdel av priset.
  Uppfinnarnas totala avsaknad av ödmjukhet kommer säkert också att spela in så småningom...

  SvaraRadera
 4. Försäljningen går ju redan som tåget.Fast bättre.Produkten vänder upp och ned på hela hjälmdebatten. Lag på hjälmhotet försvinner då detta inte är en hjälm. Lagen för dem under 15 måste göras om. Den årliga cykelhjälmsräkningen faller platt då det inte längre går att stå vid vägkanten och räkna hjälmar.Vi slipper töntiga rapporter om vem som är bäst/sämst på att bära hjälm.Vissa bär hjälm för att föregå med gott exempel och detta argument försvinner också då hjälmen inte längre syns. En osynlig hjälm tar död på debatten helt. Bra jobbat tjejer!

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails