fredag 4 december 2009

Argument för att cykla (eller inte) till jobb. Summering.

Idag blev det jobb hemma. Kanske lika bra det. Hemmet översvämmas av en massa vänner ikväll som tydligen ska komma hit och äta mat. DET var inte jag med och bestämde, men det kommer bli ytterst trevligt. Att jobba hemma innebär alltså att jag skriver här utan att ha cyklat! Aj aj aj...

Jag tänkte summera upp min argumentering för att cykla till jobbet. De fyra ämnena som jag tagit upp är tid, ekonomi, miljö och hälsa. Jag tror säkert att det finns många fler skäl och säkert många fler tankar i och kring dessa fyra kategorier. Nåväl, först var det ju det här med tiden. Jag har fått många frågor och tankar om detta och jag måste nog förtydliga att det inte handlar om en absolut tid man tjänar på att cykla i en timme till jobb. I absolut tid tar det c:a två timmar för mig fram och tillbaka till jobbet och det är ju ganska mycket tid om man jämför med både buss och bil. Dock är det inte den absoluta tiden jag pratar om utan den effektiva tiden man använder och har till sitt förfogande under en dag. Den effektiva tiden man vinner är ganska stor och den är svår att argumentera bort.

Vad det gäller ekonomin är det en ganska lätt kalkyl man behöver göra för att se att det faktiskt inte går att argumentera mot här heller. Dock är det vissa som påstått att jag bortser från att man jobbar och tjänar pengar för att kunna unna sig en viss bekvämlighet i form av bussåkande och bilkörande. Det stämmer i och för sig, men håller inte heller riktigt i längden. De argument som slår hål på detta är de två kommande sakerna, nämligen miljö och hälsa.

Miljön tänker jag inte skriva om så mycket här och nu (blir mycket sånt ändå här och överallt annars). Dock tänker jag än en gång säga att det inte finns något som kan rättfärdiga fossil pendling jämfört med cykel. Vissa påpekar att det i så fall skulle vara ännu bättre att springa till jobb, men detta argument slogs det också hål på i form av en mycket enkel uträkning i en kommentar på cykelidag.se.

När det kommer till hälsan tjänar du in både den förlust av tid och pengar som du måste lägga ut på sjukvård, träningskort, rehabilitering och väntetider som är ett led till vårt ganska osunda liv idag. Men en så enkel sak som att ta cykeln till jobb i stället för att hoppa på bussen eller gasa iväg i bilen kan man förbättra sin hälsa oerhört mycket (och dessutom unna sig lite mer gott i livet utan dåligt samvete).

Oj vad klockan blev mycket nu. Dags att återgår till arbetet. Detta får duga som en summering.

Ha en fantastisk dag!

1 kommentar:

 1. Jag hittar igen den här bloggen flera år senare. Jag håller med om det mesta du skriver. Några små kompletteringar kan dock vara på sin plats.

  När det gäller "effektiv tid" så kan man ju även räkna in den tid det tar att tjäna in de pengar som det kostar att åka bil, plus den tid det tar att tanka, tvätta, serva och besiktiga bilen. Det blir många minuter per resa det också.

  Till fördelarna kan man även räkna att man blir smartare av att cykla. Det är inte enbart så, att det är de som rdan är smarta som cyklar mer än de som inte är fullt lika smarta. Det är också så, att en stunds fysisk aktivitet på morgonen rensar hjärnan och gör det lättare att prestera bra under dagen. Särskilt viktigt är detta för skolbarn.

  Bunkeflostudien i Malmö visade mycket tydligt, att de barn som fick gymnastik en timme varje dag under sina nio år i skolan lärde sig betydligt mer än de barn som bara fick standarddosen av gymnastik. Och det var de lågpresterande barnen som förbättrade sina resultat mest.

  Så vill du bli rikare, vackrare, friskare, smartare och lyckligare, och dessutom bidra till en bättre miljö, så är cykeln ett självklart val för dina dagliga resor.

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails