tisdag 29 december 2009

Malmö - Svedala, ett fall för terrängcykeln?

Igår steg jag åter upp på cykeln för en lite längre tur. Sillen och köttbullarna kändes ända ner i benen, men det var otroligt skönt att ge sig ut igen. Denna gången var det inte till jobb, utan till föräldrarna som bor i Svedala, ~2 mil utanför Malmö.

Jag är själv uppvuxen i Svedala och har alltid sett denna lilla ort som ett trevligt tillhåll. Så gör jag fortfarande, men på väg ut dit med cykeln kände jag nästan hela tiden för att ge Svedala kommun en stor känga. Denna känga räcker faktiskt till för att även ge Malmö kommun en liten del av sulan. En sämre cykelmöjlighet mellan två ställen får man leta efter. Malmö kommun har gjort en stor satsning på cyklar den senaste tiden, vilket de har lyckats väldigt bra med. Att cykla i Malmö är en fröjd och de har t.o.m. lyckats gå om Lund i kategorin "cykelstad", i varje fall enligt mig. Svedala kan dock inte ha lagt varken många öre eller många tankar på cyklister. Begreppet cykelpendling verkar inte finnas i deras värld och att cykla i Svedala går bra, men kan bli mycket bättre.

Det finns två vägar att cykla mellan Malmö och Svedala, den ena är en smal 90-väg kantad av alléer och höga buskar. Dessutom är den ganska kurvig och saknar vägren. Detta är alltså inte första valet. Det andra alternativet är en ganska rak, smal 90-väg (eller kanske 120-väg om man litar på bilarna som kör där) som saknar vägren. Denna väg funkar att cykla på eftersom trafiken är relativt sparsam, dock är beläggningen på vägen under all kritik. Det är en asfaltväg som de lappat med oljagrus vid bilspåren. Detta gör att kanterna på vägen (där man cyklar) är full av sporadiskt spritt singel-liknande grus. Att cykla dessa två milen på en landsvägscykel känns som att vara ute på sin MTB i skogen och harva.

Nä, det behövs lite skärpning, men framförallt tror jag det behövs lite mer kommunikation. Att Malmö kommun och Svedala kommun borde talas vid lite över detta är solklart. Det finns en fin cykelväg mellan Malmö och Lund, vilket även innefattar Burlövs kommun. Här har tydligen kommunikationen fungerat hyfsat bra (tveksam dom om de pratat med en cykelpendlare eller cyklist när dom planerade cykelvägen), så en annan kan undra varför det inte också skulle fungera mellan Malmö och Svedala. Kanske antalet cyklister är för få? Beror det på att folk är latare i den delen eller för att det inte finns möjlighet att cykelpendla? Ja, den frågan finns det kanske bara ett svar på.

Ha det! Hepp!

2 kommentarer:

  1. Grym blogg! Kul att du är från Svedala (det är jag med). Från Lund till Svedala går det utmärkt att cykla - även om det är en bit förstås. Från Lund till Staffanstorp går det som en dans, och från Staffanstorp är vägarna och landskapen vackra. Fast den turen görs förstås helst på sommaren.

    SvaraRadera
  2. Kul att du gillar bloggen! Jag har själv funderat på hur cyklingen skulle vara mellan Svedala och Lund. Man kanske flyttar tillbaka en dag och då blir det ju ett par kilometer mer än vad jag har nu. Men det är ju en fin väg som du säger mellan Svedala och Staffanstorp sen är det ju en ganska "lätt" väg mellan Staffanstorp och Lund.

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails