fredag 27 november 2009

Argument för att cykla (eller inte) till jobb. Del IV

Så har man åter suttit på cykeln de 2,5 milen till jobb. Trevlig temperatur runt 7 grader och lite medvind. Kändes bra i benen idag, får se hur det blir på vägen hem då det lär vara motvind.

Funderade lite över den fjärde och sista delen i den heär argumentationsserien över att cykla till jobb. Och bestämde mig ganska snabbt för att detta kanske är den delen som bäst skulle motivera människor att börja använda cykelsadeln i stället för bilstolen. Denna aspekt är hälsan.

Tid, ekonomi och miljö i all ära, men när det väl kommer omkring spelar dessa alltid mindre roll än hur man mår. Mår man inte bra kan inte all överflödig tid, alla stora högar pengar eller en trevlig miljö motiver någon till något. Självklart kan en trevlig miljö förbättra hälsan, likaså lite mer tid eller pengar.

Jag har under många år jobbat med människor som är stressade och behöver få lite lugn i kroppen. Många gånger beror denna stress över saker man inte rår över, saker man inbillar sig att man MÅSTE göra eller helt enkelt så att man inte har tiden till allt det man ska göra (hämta och lämna barn, få in rapporten i tid, ringa sin ensamma moder, klippa gräset o.s.v.). Det har visats i många undersökningar att motion har en otroligt stark inverkan på stress, detta ordineras också av många läkare och psykologer idag. Jag själv har jobbat på ett kognitivt plan, där man lär känna sin kropp och sitt eget tänkande genom utmaningar och för all del rörelse och träning. Detta genom att använda jonglering (Jongleringsskolan). Förutom detta är ju vardagsmotionen otroligt viktig, här kommer ju cyklingen in.

Om man i stället för att sätta sig på en buss eller i en bil tar cykeln får man den motion man behöver för dagen. Stressnivåerna sänks, i stället för att höjas p.g.a. av "galningens omkörning" eller att bussen inte håller tiden. Att röra på sig, som t.ex. att cykla gör att man blir trött i kroppen, vilket får musklerna att slappna av. Det frigörs också väldiga mängder ämnen i kroppen som gör att kroppen klarar av ansträngningen, men sedan kan slappna av. Rent mentalt är motion och cykling till jobb fantastiskt, inte minst p.g.a. tillfredsställelsen man känner efter det man uträttat. Man mår bra, har tränat, sparat en massa pengar, gjort sitt fotsteg i naturen lite mindre och dessutom har man inte förlorat någon tid på det och man kan med gott samvete ta en bit choklad på kvällen.

Ämnet hälsa och motion är hur stort som som helst och jag skulle kunna skriva hela dagen om det, men jag måste ju jobba lite också. Att cyklingen har en positiv inverkan på hälsan råder det inget tvivel om i varje fall.

Ha en bra dag!

2 kommentarer:

  1. Bra reflektioner, instämmer helt!
    Enda tillägget är att cykling ger lite träning för ryggen och att man därför bör komplettera med något som stärker rygg och bål. Behöver absolut inte vara styrketräning på gym, det räcker med vanligt trädgårdsarbete eller situps/rygglyft.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails