torsdag 19 november 2009

Argument för att cykla (eller inte) till jobb. Del I.

Jag får ofta frågan hur långt det är att cykla mellan Malmö och Lund och hur lång tid det tar. Svaret på dessa två frågor är som vanligt, det beror på.

Jag cyklar från Dammfri och slutar på universitetsområdet uppe vid Kårhuset. Jag har 2,5 mil från dörr till dörr och det tar strax under en timme, beroende på väder, vind och dagsform. Så, det är alltså c:a 5 mil fram och tillbaka och det tar c:a en timme. Bor man vid Värnhem och jobbar på Sankt Lars är det inte lika långt och går fortare.

Ett argument som jag ofta hör för att INTE cykla till jobbet är att det tar för lång tid och att folk inte hinner med det. Detta stämmer säkert för en del, men långt ifrån för alla. Dessutom är det en sanning med modifikation. DU ska nu tillsammans med mig göra ett litet tanke-experiment angående tid.

Det tar, för mig, mellan 40 och 50 minuter att ta mig från dörr till dörr med buss, låt säga 40 minuter. Det tar c:a 30 minuter med bil. Detta gäller i rusningstrafik (då man oftast ska till och från jobb) och olyckor och köbildningar är då inte inräknade. Det tar mellan 50 och 60 minuter att cykla, låt säga 55 minuter. Detta betyder att jag tjänar 15 minuter med buss och 25 minuter med bil, enkel resa, vilket ger 30 minuter respektive 50 minuter. När jag cyklar kan jag ge mig av när jag vill, inget väntande eller köande. När jag cyklar får jag otroligt mycket och bra motion. Detta gör att jag "slipper" träna när jag kommer hem. Träningen på en kväll, låt det vara att gå till gymmet eller att ge sig ut att springa tar sällan under en timme. Summan av det hela blir alltså att jag sparar tid på att cykla, 30 minuter insparad tid jämfört med buss och 10 minuter jämfört med bil. Detta känns som en rätt schysst deal i ett stressigt samhälle som vårt.

Visst finns det många andra argument för att cykelpendla i stället för att ta bussen och framförallt i stället för att ta bilen. Men mer om det i kommande inlägg.

Fredag i morgon, efter det, ha en underbar helg!

Over and out!

1 kommentar:

 1. Instämmer helt! Allt är en fråga om perspektiv. Ofta för att man stirrar blint på klocktid istället för att se till livstid.
  Bil är ofta det minst effektiva av alla färdsätt ur ett livstidsperspektiv.

  Bilresan tar kortast klocktid men hela den tiden måste man koncentrera sig på att köra. Inga andra aktiviteter är möjliga. Du får heller ingen motion eller frisk luft. Och det går åt ytterligare dold tid att parkera, tanka och underhålla bilen.
  Kollektivtrafiken tar oftast längre klocktid men du kan ägna dig åt annat under resan, såsom vila eller läsa. Inget dolt tidssvinn att tala om.
  Cykel tar ofta längst tid och man bör förstås koncentrera sig. Men precis som du skrivet får man massor av frisk luft och motion.
  Följer din blogg med stort intresse!
  Ivan

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails