tisdag 17 november 2009

Motion och att utmana sig själv är bara nyttigt

Att jag tränar en del har väl kanske inte någon missat. Visst är det drygt ibland och jobbigt att motivera sig. Men det finns ju mer än ett nöje i att träna, det finns även en stor hälsoaspekt på det. Större än vad de flesta verkar tro.

Jag har under längre tid (mer än 10 år nu) hävdat att jonglering är en aktivitet som är mycket mer än gyckel och skoj. Visst är det kul och otroligt stimulerande, men det ligger mycket mer under ytan. Jag har länge hävdat att jonglering sänker stressnivåerna i kroppen och även ger stimulans till hjärnan i form av ökad syretillförsel och effektivare arbete (Jongleringsskolan). Detta har visats i några få studier tidigare, men nu har en grupp i Oxford publicerat fysiologiska bevis för detta i den ansedda tidskriften Nature. De har tittat på hjärnaktiviteten hos personer som lärt sig jonglera under en kortare tid och jämfört det med en kontrollgrupp som inte lärt sig. De såg att aktiviteten i hjärnan ökade, liksom densiteten.

Man har också visat att jonglering har en positiv effekt hos kvinnor som lider av panikångest. I denna studien minskade försökspersonernas symptom signifikant efter sex månaders jonglering.

Detta är otroligt intressant eftersom det är enkelt att lära sig och alla som vill kan göra det. Dessutom kan man jonglera var man än befinner sig.

Nu är det tillbaka till verkligheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails