lördag 21 maj 2011

Hur ser en riktigt bra cykelförvaring ut?

Idag är det lördag och lördagsinlägg hör inte till vanligheterna, men idag ska jag skämma bort bloggen med ett kort inlägg.

Jag träffade en person som jobbar på ett större bostadsbolag i torsdags och fick en intressant fråga som jag egentligen inte har funderat över tidigare, men som ju faktiskt är oerhört viktigt för oss cyklister. Ja, faktiskt kan det ju vara en avgörande fråga folk människor som kanske inte cyklar så mycket idag, men vill börja göra det och funderar på att skaffa en ny fin cykel.

Frågan var, ”hur ska vi som bostadsbolag bygga och göra för att det ska bli riktigt bra för våra kunder att förvara sina cyklar på ett bra, smidigt och säkert sätt” (inget exakt citat, men på ett ungefär). Min första tanke? Jag kollar med mina läsare!

Så , hur kan ett bostadsbolag göra och bygga för att det ska bli riktigt bra att ha cykeln vid sitt hem? Som vanligt, kommentera gärna här, men mail på malmolundpacykel(a)gmail(.)com går också bra (observera att det är en nya mailadress).

Cykla lugnt!

9 kommentarer:

 1. Hej,

  Som jag ser det finns väl ungefär följande alternativ:

  Cykelkällare - Cykeln står säkert, men om man använder cykeln dagligen tröttnar man på att ideligen hämta och lämna cykeln i cykelkällaren.

  Cykelskjul utomhus - Som regel det bästa alternativet. Cykeln är skyddad under tak och samtidigt är den lättåtkomlig.

  Cykelställ utan tak o dyl - Cykeln slits snabbare än den inte står skyddat och dessutom brukar enkla cykelställ snabb fyllas av diverse skrotcyklar som studenter och annat löst folk lämnat kvar.

  SvaraRadera
 2. Helt klart en viktig fråga. Har sett alldeles för många hyreshus med dålig cykelförvaring, vilket gör att folk inte vågar skaffa bra cyklar. Man har en skrotcykel, och till slut tröttnar man på att cykla. Eller så ställer man cykeln i hallen/trapphuset, vilket man egentligen inte får pga brandskyddet. Och då kommer hyresvärden....

  SvaraRadera
 3. Björn, här du några bra tankar om hur en värd kan görs för att göra det bra?

  SvaraRadera
 4. Inlåst på något sätt; antingen på låst innergård eller i låst bod. Tak över cykeln. Tillräckligt många cykelställ för att få plats. Möjlighet att låsa fast både ramen och hjulen i fast förankring. Kunna "ta" sin cykel snabbt trots ovan skydd.
  De största problemen är att cyklar stjäls eller att någon våldför sig på dem.

  SvaraRadera
 5. Det beror på hur tillgänglig bakgården är. Om cykeltjuveri är ett stort problem, så kan man ha burar att låsa in cykeln i. Finns (eller kanske bara har funnits) vid Kronprinsen..

  SvaraRadera
 6. Hej,

  Cykelställ är ju såklart det enklaste, och med ett tak över så är man halvvägs. För det viktigaste tycker jag är rätt sorts ställ. Ett bra ställ går att luta cykeln mot, och går att låsa fast ett hjul + ram i med ett U-lås. Aldrig i livet låser jag min cykel utan att låsa fast ramen i något fast.

  Ställ där man bara kör in framhjulet är alltså inget att ha. Hur många ensamma, fastlåsta, framhjul har vi inte sett genom tiderna?

  En cykel överlever inte allt för många år utomhus i rått klimat. Därför är ju ett lättillgängligt cykelrum det allra bästa. Med lättillgängligt menar jag gatuplan och helst bara en dörr innan man är ute på gården/gatan. Bra vore också ett cykelrum med tydlig indelning/struktur så att det inte staplas på hög och glöms bort. Här gäller förresten också samma tankar med cykelställ som ovan.

  Det ska erkännas att jag alltid håller mina cyklar hemma i lägenheten, men ett riktigt bra cykelrum som inte bara fungerar som cykelbegravningplats kan nog ändra på den saken.

  SvaraRadera
 7. EON har ett fint garage som fler fastighetsägare borde ta efter. Framförallt företag borde bli bättre på att erbjuda sina anställda bra parkeringsmöjligheter för cyklar.

  http://cyklaimalmo.blogspot.com/2011/03/eons-cykelgarage.html

  SvaraRadera
 8. Jag har funderat på det där ett tag nu, och jag har inget riktigt bra svar förutom att det bör vara tak så att cykeln slipper stå ute i regn. Jag vill inte behöva ta in den längst inne/nere i något garage med en tung dörr (som det annars brukar se ut). Samtidigt bör det vara stöldsäkert. Har man inte en egen vajer kanske man ska investera i sådana cykelställ som har det, eller fixa "nät" runt cykelparkeringen med lås?

  Ja, något sånt typ. Själv har jag min cykel i loftgången utanför min lägenhet för att slippa ställa den på gården i rusk och regn och för att slippa släpa med den ner i källaren med tunga dörrar och trappor och sådant...

  SvaraRadera
 9. Bra kommentarer här. Det känns som dom viktigaste sakerna är väderskydd, stöldskydd (inlåst eller något att låsa fast cykeln vid) och att det ska vara enkelt.

  Jag tar gärna emot ännu fler synpunkter på detta!

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails