torsdag 25 mars 2010

Problem med cykelparkering? Kanske inte i framtiden.

Förkylningen och febern börjar ge med sig och ute har vårsolen vräkt ner sina strålar på Malmö. Temperaturen var idag uppe i 14 grader i skuggen. Våren är här på riktigt! Alltså, jag fick masa mig ut, dra fram cykeln och cykla en tur till apoteket för att köpa halstabletter. DET var helt underbart. Det blir dock vila hela helgen så att cyklandet till jobb kan ta fart på allvar nästa vecka.

När jag var ute på turen idag funderade jag på hur man skulle lösa problemet med cykelparkeringar om antalet cyklister skulle öka i stan. Det är ju problem redan som det är på vissa ställen, som t.ex. vid Centralstationen i Malmö. Min tanke gick direkt till en förvaring av bilar som Volkswagen använder sig av vid en (kanske fler) av sina fabriker. Det är ett högt, runt torn där bilarna automatiskt placeras i olika ”fack” av en datorstyrd hiss. Vill man ha ut en speciell bil knappar man in numret och vips får man levererat bilen av hissen. Enkelt och genialt. Borde det inte gå att göra något liknande för cyklar? Av utrymmesskäl hade det varit grymt effektivt. Det gick så långt att jag t.o.m. funderade på om man skulle ta kontakt med några maskiningenjörer och utveckla en prototyp.

Döm av min förvåning när jag ikväll sitter och scrollar igenom mina Google Reader lista och ser att det redan finns. Var då? Jo, i Japan så klart (läst och hittat på Miljöaktuellt). Japan har enorma problem med cyklar som står parkerade överallt och detta "cykelträd", är en genial lösning som ett innovativt företag har tagit fram. Cykelägaren har en liten sändare på framgaffeln och när ägaren vill parkera sin cykel sätter man den i ett spår och trycker på knappen ”mata in”. Sändaren läses av och in åker cykeln. När man sedan vill ha sin cykel, drar man ett kort i en läsare och 35 sekunder (!) senare har man cykeln levererad. Stölder, förstörelse och cykellås ett minne blott alltså! Sådant här gör mig hoppfull om en spännande framtid! Bara att hoppas att vi får se något liknande i Sverige i framtiden.

2 kommentarer:

  1. Intressant! Hade varit klockrent med en sån snurra vid ingången till centralen i Malmö. Tillverkaren heter JFE. Mer info om deras cykelsnurra finns här: http://www.jfe-eng.co.jp/en/en_product/environment/environment2134.html

    SvaraRadera
  2. Ja, det var just "cykelflotten" vid centralen i Malmö jag hade i tankarna när jag själv funderade och givetvis hade detta blivit ytterligare ett landmärke och något att ta efter! Men som sagt, vi får hoppas!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails