tisdag 31 augusti 2010

Köer på vägarna? Jag tar cykeln.

Idag var cyklingen till jobb en fröjd. C:a 10 grader, vindstilla och sol. Det kan faktiskt inte bli mycket bättre. Helt enkelt en underbar morgon. I Malmö var cykelbanorna fulla med cyklister, men det flöt på riktigt bra. Visst var där några tomtar som pratade i mobil och inte såg sig för, men dessa fick snällt inrätta sig i leden efter en sur blick eller en tjutande broms. Ordning och reda!

Idag i tidningarna kan man läsa att nu får vi minsann räkna med köer på våra vägar i Skåne eftersom det nu sätts igång att gräva och fixas på vägarna. Min fråga är, när gör de inte det? Jag tycker det är ett väldigt fixande och grävande hela tiden. När kör inne i centrala Malmö blir man hyfsat trött. Inte bara för att trafikreglerna bara är rekommendationer och inte måste följas, utan också för att det är ett ständigt kryssande mellan vägarbetena. Som tur är kör jag extremt sällan bil inne i Malmö utan tar mig fram på cykel, vilket är otroligt lätt (förvånad över att höra det?). Detta köande tär på folk och stressnivåerna är nog ganska höga hos många, och då har de inte kommer fram till jobbet än, eller hem för att sedan stressa vidare till fotboll, ridning och golf med barnen.

Nä, det är nog inte konstigt att hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Stress och ett stillasittande liv innebär ju en för tidig död som ett brev på posten. Dessutom har detta förkortade liv ofta inte levts lyckligt och på det sättet man vill. Varför är det så? Jag tror att om folk hade börjat röra mer på sig och stressa mindre, vi hade återinfört mer idrott i skolorna och att man hade börjat tänka och se samhället ur ett hälsoperspektiv där man kan leva utan att stressa ihjäl sig för någon annan och ha mer tid över till sig och sitt. Vilket sätt ska man göra detta på? Tja, det är nog inte så komplicerat egentligen, men när det finns bromsklossar inom politiken kan det bli svårt. Dock tror jag det kommer en ändring, vare sig vi vill det eller ej. Smärtfritt om vi vill, smärtsamt om vi försöker streta emot. Simple as that!

Vad tror du? Hur skulle man kunna få ner sjukdomar orsakade av stress och ett för stillsittande liv? Tror du vi kommer få se en ändring eller kommer ändringen under tiden vi stretar emot?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails