lördag 14 augusti 2010

Otroligt många barn som drullar omkull på cykel.

När vi så här på lördagen ändå är inne på cykelolyckor och hur man kanske ska kunna undvika dom så är det väl lika bra att fortsätta på den linjen.

DN skriver idag om en rapport från Barnolycksfallsfonden, som visar att ungefär 10000 barn varje år skadas allvarligt i cykelolyckor. De flesta olyckor sker hemma på gatan och är singelolyckoch 85% av dessa 10000 barn skadas i singelolyckor så allvarligt att de måste söka akutvård. Detta är en siffra som förvånar Jan Schyllander som är utredare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Om året är det c:a 1000 barn som måste läggas in på sjukhus för sina skador. Det är i genomsnitt 2 till 3 barn varje år som dör i cykelolyckor och då är det oftast ett annat fordon inblandat. Detta är ju helt galna siffror!

Hur kan man då som förälder undvika dessa olyckor, eller i varje fall minska risken att de ska inträffa? Jo, lär barnen cykla på ett ordentligt sätt redan från ung ålder och när de blir lite äldre, lär barnen hur man beter sig i trafiken bland medtrafikanter. T.ex. nämner man i artikeln att man bör undvika stödhjul och som förälder helt enkelt springa efter cykeln hållande i pakethållaren eller i en pinne fäst vid cykeln. På detta sätt undviker man den falska trygghetskänsla som stödhjul innebär och barnet lär sig lite på sin egen balans.

Detta är ju inte direkt något nytt. Så lärde jag mig cykla, jag hade aldrig stödhjul och det var på det sättet många av mina vänner också lärde sig cykla. Visst fanns det gott om stödhjul på min tid, men jag tror bestämt att det också var fler föräldrar som hade, eller TOG sig tid att lära barnen cyklar. Mina föräldrar var dessutom väldigt bra förebilder för hur man beter sig i trafiken och lärde mig hur man rör sig och uppför sig i olika situationer. Dessutom hade vi en ganska bra genomgång i skolan om hur man beter sig i trafiken, något man kanske skulle satsa lite mer på idag eftersom cyklandet har ökat markant och förmodligen är här för att stanna.

I artikeln finns också en lista med åtta råd om hur man kan hindra (eller enligt mig, minska risken för) cykelolyckor.Cykla lugnt och visa barnen hur man gör. De gör som du gör, inte som du säger till dem att göra.

2 kommentarer:

 1. Det finns väl cirka en miljon barn i Sverige, så 10 000 skador om året är inte så mycket. En på hundra. Dessutom dribblar dom lite med siffrorna och pratar om akutsjukvård. Det betyder att man åker hem samma dag.

  Enligt Trafikverkets definition så är en allvarlig skada när man läggs in/tas in på sjukhuset, det vill säga man kommer inte hem samma dag.

  Trafikverket säger att 100 cyklister skadas varje dag i Sverige. Det är samma sak där, man räknar även dem som skickas hem samma dag. Kollar man på hur många som läggs in är det 3700 om året, vilket blir tio om dagen, inte hundra! Källa Trafikskador 1998–2005 enligt patientstatistik, tabell 12a.

  Jag tror såna här artiklar bidrar till att folk skjutsar sina barn till skolan i bil. Läs gärna min text om detta, nedan. Observera att författaren till en av studierna inte gillar hur jag framställer data, läs mer i kommentarerna. Hur som helst är tendensen liknande i andra länder, fler åker bil medan färre cyklar.

  Allt färre barn cyklar eller går till skolan - gbg.yimby.se

  SvaraRadera
 2. Tack för detta Erik. Jag har tyvärr inte kollat upp undersökningen något närmare, vilket man i och för sig borde när man skriver om det. Jag tror säkert att du har rätt, statistik kan man ju göra rätt mycket med och visa i stort sett vad man vill med så...

  Att det inte är många är väl kanske en definitionsfråga. Det är inte så många till antal, men jag tycker det är många bara att ett barn skulle dö varje år. Jag tycker också att, om det du säger att 100 cyklister om dagen skadas stämmer, är för många. Därmed inte sagt att det är så många att det skulle vara farligt att cykla. Jämför man det med statistiken för bil skulle jag tro att det är många fler som skadas, och framförallt dör. Men jag har inte kollat på det...än. Jag ska läsa din text och förhoppningsvis kommentera.

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails