tisdag 24 augusti 2010

Gästbloggare: En vanlig dag på väg till jobb genom Lund

Då var det åter dags för ett gäst-inlägg här på Malmö - Lund på cykel. Det är Christoffer Berner som kort beskriver cykelturen till jobb genom Lund. Christoffer ekolog/mikrobiolog och studerar genuttryck hos mychorrizasvampar. Håll till godo!


Tidigt på morgonen kopplar man i sin iPod och tar på sig cykelhjälmen för att bege sig ut på sin 15 minuters cykeltur till jobbet och som vanligt är det motvind och uppförsbacke hela vägen till jobb, vilket är standarförhållandet i Lund när man ska ut och cykla.

Att cykla just i Lund kan vara både himmel och helvete, det hela beror på var man bestämmer sig för att cykla i Lund och om man har tur med sina medtrafikanter. Håller man sig utanför de gamla stadsportarna i Lund så är cykelvägarna av väldigt bra kvalitet och väl underhållna, om man inte har samma vinter som den senaste då man hade 10 cm snö på vägbanan, då prioriteras vägarna före cykelbanorna. Om man ger sig in innanför stadsportarna blir det lite värre, där är det nämligen belagt med kullersten vilket inte är så behagligt att cykla på samtidigt som måste man slåss med bilar och bussar och det är inte alltid samspelet mellan cyklister och bilister fungerar.

Att ta sig mellan de olika stadsdelarna i Lund är ganska enkelt då det finns 6 färgkodade cykelleder som enkelt tar en från punkt A till punkt B. Till detta tillkommer icke färgkodade cykelvägar som även de är väl utmarkerade med vägvisande skyltar. Allt som allt är Lund en ganska bra cykelstad infrastrukturmässigt, så länge man undviker de centrala delarna dvs.

Om det skulle vara något man kan klaga på med Lund, förutom att det är konstant uppförsbacke och alltid motvind, så är det faktiskt cyklisterna själv i Lund som är det största problemet. Jag är själv inte guds bästa barn men en del cyklister är rent ut sagt dumma i huvudet, ursäkta min franska. Ibland undrar man om de besitter något trafikvett över huvudtaget. Det är många gånger man har tvärbromsa för cyklister som susat förbi mitt farmför näsa på en utan att ta hänsyn till sina medtrafikanter. Sen blir det ju inte bättre av att de inte syns eller hörs i trafiken p.g.a total avsaknad av reflexer, ljus och ringklocka. Så ibland förstår man faktiskt de bilister som tycker att vi cyklister är världens avskum.

Allt som allt så är Lund en ganska bra cykelstad, tvärtemot vad man hört från folk utifrån som beskriver Lund som en helvetesstad att cykla i, men fråga är hur mycket egentligen skiljer sig från t.ex. Malmö?

Cykelturen till jobb gick som förväntat, stod nästan stilla i backen uppför Kung Oskars väg och körde nästan över en cyklist strax efter nerförbacken som följer, han tittade bara på mig med en förvånad blick, sen fortsatte han ut i trafiken utan att se sig för, en helt vanlig dag för en cyklist i Lund.

1 kommentar:

  1. Pssst, du har en hårlös råtta som krypit in i sharletten, en stor en!.

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails