söndag 2 maj 2010

Ogenomtänkt bekämpning av ofog på cykel.

Bloggrannen Cykla i Malmö skriver idag om polisens nya krafttag mot cyklister som kör på trottoarer i Malmö. Det är närpolis Bengt Hersler som uttalat sig i lokaltidningen Vårt Malmö (sidan 11). Bengt Hersler säger, ” fotgängare känner sig väldigt otrygga när cyklister kryssar sig fram mellan dem.”.

Att fotgängare känner sig otrygga när cyklister kommer kryssande på trottoaren har jag full förståelse för. Som cyklist ska man inte cykla på trottoaren, lika lite som man som fotgängare ska strosa runt på cykelbanan. Att börja med att slå hårt mot cyklisterna på trottoarerna är dock helt fel ände att börja. Bengt Hersler säger i sitt uttalande, ”Det kan vara att cyklisterna känner sig tryggare på trottoaren än bland bilarna. ”. VA!?! Kan det verkligen vara så? Kan det verkligen vara så att cyklisterna känner sig otryga bland bilarna? Kan det kanske vara så att cyklisterna inte KAN cykla på vägarna, dit de många gånger är hänvisade, eftersom bilister inte visar särskilt mycket hänsyn mot dem? Bilister tycker många gånger att vägarna är till för bilarna och cyklister ska hålla sig på cykelbanorna.

Att cyklister inte ska cykla på trottoarerna håller jag helt med om. Jag tycker också att cyklister ska bli bättre på att följa de trafikregler som finns. Vidare tycker jag också, som jag skrev i Expressen, att cyklister måste bli lite tuffare och faktiskt ta den plats de behöver och ska få på gatorna. Att bötfälla cyklister som cyklar på trottoarerna är därför helt fel ställe att börja på. Kanske skulle Bengt Hersler, men framför allt våra kommunpolitiker, börja fundera på varför det är så att folk cyklar runt på trottoarerna. Kan det vara så att det inte finns tillräkligt med dugliga cykelbanor eller kanske så att bilister är alldeles för nonchalanta mot cyklister? Cyklister hyllas många gånger i ord för att cykling bidrar till en bättre stadsmiljö genom minskade utsläpp, minskat buller och minskad upptagen yta. I praktiken är det dock ofta precis tvärt om, cyklisterna kommer ofta i kläm. Man kan inte cykla på vägar och gator, det är för farligt efter som ”det är bilarnas plats”, man kan inte heller cykla på trottoarer eftersom detta är fotgängarnas yta. Då måste jag stilla fråga, var är det tänkt att cyklister ska ta vägen när det inte finns cykelbanor?

Att fortsätta bygga ogenomtänkta cykelbanor inne i städerna, som är slingriga, gropiga och fulla med kanter, dessutom kombinera dessa med gångbana är helt upp åt väggarna. Cykeln är ett transportmedel som kan jämställas med bilar och mopeder på vägarna, då ska väl dessa fordon inte samsas med fotgängare om samma yta. När de sedan blir TVINGADE att göra det vill man bli hårdare och bötfälla. Detta är en logik som visar på total okunskap om var problemet i vår trafik ligger när det kommer till cyklister, det genomlyses av det ingrodda tänkande där bilar och fotgängare är de grupper av trafikanter som ”ska” finnas i en stad. Så är det inte längre, cyklisterna har ökat enormt de sista åren och kommer så göra framåt också. Detta är något som inte bara politikerna måste inse, utan tydligen även polisen (som BORDE ha insett det vid detta laget).

3 kommentarer:

 1. Hm, jag är inte så säker på att polisen börjar i fel ände. Om man ser sig för så lär man inte bli bötfälld, om jag får uttrycka mig så...

  SvaraRadera
 2. Erik, tack för kommentaren.
  Nä, det är kanske inte så att polisen börjar i fel ände, dom gör vad dom ska och bötfäller syndare. Det är iofs bra och det är en hel del cyklister som skulle behöva lära sig att det finns lite regler även när man cyklar. Dock tror jag att man hade kommit runt en del av problemet om man hade tänkt till och tänk om lite när man planerar cykelstråk och cykelbanor i städerna. Men det kommer nog inom kort. Cyklingen är ju på frammarsch. :)

  SvaraRadera
 3. Förnuftigt att låta cyklister köra på trottaren för de känner sig otrygga på vägen. Kanske är det tid nu att flytta gränserna lite till? Även mopedister är otrygga på vägbanan, så de bör också få köra på trottoaren. Enligt samma logik.

  http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1568554/Moped-och-bil-i-krock.html

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails