torsdag 6 maj 2010

Cykling – hälsokur för anställda med tjänstecykel

Tittade ut genom fönstret i morse och kände för första gången att det tog emot att hoppa på cykeln till jobb. 4,5 grader och mulet med den infernaliska Skånska vinden blåsande, var tog våren vägen? Det var till att rota fram underställsbyxorna igen och det är jag glad att jag gjorde, inte varmt. Cyklingen blev olidligt tung med motvind, head-on, hela vägen. Den som varit i Skåne en blåsig dag vet hur vinden över åkrarna dödar ens moral på två röda. Idag flög tanken genom huvudet, är detta ett stålbad eller en hälsokur? Jag vet inte idag, men alla andra dagar skriver jag under på hälsokur.

Slängde ett öga på Personalavin, som Malmö stad ger ut till sina anställda en gång i månaden, och fick se rubriken ”Ta cykeln i tjänsten”. Det handlar om att gatukontoret i Malmö har köpt in ett 20-tal cyklar som de anställda kan använda för att ta sig genom staden smidigt till möten eller luncher. De anställda bokar en cykel på intranätet och hämtar sedan ut en nyckel i receptionen. Cyklarna sköts av serviceenheten, vilket gör att de alltid är i gott skick och bokningssystemet på nätet gör att man direkt vet om det finns cyklar tillgängliga. Tydligen är detta något alla kan få till sitt kontor, bara att gå ihop ett par kolleger och få med närmaste chef och sedan beställer man ett gäng cyklar från service enheten. Idag rullar det totalt 218 tjänstecyklar i Malmö. Härligt och bra initiativ.

Min tanke är då genast, skulle inte detta kunna vara något för alla företag att ta efter? Företaget skulle kunna ha lånecyklar för att bege sig ut på lunch eller kanske skulle man kunna bidra med tjänstecyklar i samma mening som dagens tjänstebilar. Inte bara att det hade gett ett gott rykte, utan också ett sätt att visa att man faktiskt seriöst värnar om en bättre miljö. Dessutom hade det gett ett seriöst intryck av att man som företag faktiskt ser efter sina anställda. Den största kostnaden i ett företag är oftast de anställda, vilket gör att företagen borde ta väl hand om dessa. Ett sätt är att förbättra deras hälsa. Företaget hade inte bara sparat in en massa sjukdagar, utan de anställda hade faktiskt mått bättre. Att cykla till jobb eller cykla ”ner i stan” i stället för att ta bilen är en hälsokur utan dess like, det ger frisk luft, men får röra på sig och får igång blodcirkulationen och dessutom ger det helt gratis lite extra motion. Detta är vad som kallas en win-win-win situation; svårt att säga emot egentligen.

Jag har själv tränat i nästan hela mitt liv, men jag måste säga att förmodligen har jag sällan mått så bra och varit så fri från sjukdomar och förkylningar som när jag började pendla med cykeln till jobb. Kanske hade det uppmuntrat ännu fler att cykla till och från jobb om man från företaget hade erbjudit sina anställda en tjänstecykel. Det hade absolut varit ett kul experiment.

Hur är det där du jobbar? Finns det cyklar att låna? Erbjuder din arbetsgivare tjänstecykel?

2 kommentarer:

  1. Jajamän, det är gammal tradition. Har sett lånecyklar på många håll och de verkar användas ganska flitigt. Särskilt där det är bökigt att parkera och personal som bilpendlar därför inte vill flytta sina bilar under dagen.

    SvaraRadera
  2. Det är precis det jag hoppades att få höra. Måste säga att jag nog aldrig sett en tjänstecykel i min stad. Önskar att det var fler företag som gav sina anställda möjligheten.

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails