tisdag 13 juli 2010

Ökad cyklism kräver ökad hänsyn från cyklister?

Idag är det lite paus från den otroliga värmen vi haft. Att cykla nu har varit ruskigt svettigt och det har behövts ett ordentligt tag för att återställa vätskebalansen i kroppen när man varit igång. Man kan tycka att det ska ha varit lite svalare mellan 6 och 7, men under morgon-skejten har vattenflaskan tömts i en rasande fart. MEN, bättre det är att slira runt på isiga cykelbanor.

En annan sak som sommaren för med sig är en grym ökning av antalet cyklister på cykelbanorna. Det gör att det bitvis går lite långsammare och att man får se upp lite mer. Det känns ganska bra och som ett angenämt problem; det är ju precis det jag vill, att folk ska cykla mer, eller egentligen röra sig mer. Det som dock blir smärtsamt uppenbart är hur olika folk är när de cyklar. Men kan direkt känna igen en ganska van cykelpendlare på att denna räcker ut handen vid sväng, håller till höger för att underlätta omkörning, följer trafikreglerna hyfsat och inte stannar mitt på cykelbanan för att skriva SMS. Detta är egenskaper som är viktiga att ha som cyklist, både för sin egen och för sina medtrafikanters säkerhet, men verkar saknas hos den lite mer ovane cyklisten. Nu generaliserar jag kraftigt, det vet jag, men det får jag eftersom detta är mina reflektioner och hur jag upplever det ute i trafiken.

Vad säger du? Stämmer detta?

8 kommentarer:

  1. Håller med dig, det visar sig snabbt vem som är en van cyklist eller en mer oerfaren. De kanske borde börja visa lite "regler" på anslagstavlan så de mer oerfarna lär sig hur man agerar när man sitter i sadeln. Ingen ifrågasätter när de visar hur man skall göra när man sitter bakom ratten.

    Ha en bra dag,

    Mvh
    Fritz / Cykelbloggar

    SvaraRadera
  2. Tack för kommentaren Fritz. Det är absolut ingen dum ide att man visar det på Anslagstavlan. På något sätt borde man "utbilda" svenska folket i hur man cyklar. Cyklingen ökar, vilket också gör att kunskapen måste öka. Tyvärr funkar det sällan så i vårt land. Mycket är bra, men mycket kan bli bättre.

    SvaraRadera
  3. Skulle vara glad om folk hade vett att stanna för att skicka och läsa sms. Det händer allt för ofta att mötande cyklist med näsan mot touchskärmen på sin fräsiga telefon kommer över på fel sida vägen...

    SvaraRadera
  4. Tack för kommentaren anonym.
    Jag håller absolut med dig. Det är inte speciellt smidigt att cykla samtidigt som man pillar med sin lilla gadget. Det jag menar är att man inte ska stanna mitt på cykelbanan, utan vid sidan om eller i kanten. Det man ser allt för ofta idag är att dom helt sonika stannar precis där dom är, vilket ofta är mitt i cykelbanan.

    Jag var kanske var lite otydlig på den punkten, men absolut bättre att stanna som du säger, men på "rätt" ställe.

    SvaraRadera
  5. Förr fick alla lära sig cyklingens alla konster, riskbedömning, trafikregler och trafikvett präntades in tidigt. Detta tycks inte lika viktigt längre för denna kunskap har ersatts med cykelhjälmen som tar hand om farorna.

    SvaraRadera
  6. Så var det absolut Anonym. Jag minns själv när man gick i mellanstadiet. Då hade vi undervisning i cykling i trafiken, dessutom uppmanades vi att cykla till skolan. Idag finns det skolor där eleverna inte får lov att cykla till skolan. Det är helt åt h-e.
    Sen är det som du säger, man litar mycket på cykelhjälmen idag. Jag är inte så säker på att den har så himla stor betydelse. Visst är det bra med hjälm, men det finns en övertro på den.

    SvaraRadera
  7. Ofta uttrycker arga bilister åsikten att det borde finnas cykelkörkort, cyklister är ju "livsfarliga" när de kör mot rött osv. Det är kanske att hårdra det men det skulle inte skada med lite utbildning. Att vissa cyklister missköter sig drar skam över alla. Instämmer dock att det är jätteroligt att fler cyklar även om det går lite långsamt ibland. Det är bra att både bilister och fotgängare blir mer uppmärksamma på att det faktiskt rör sig cyklar i staden också.

    SvaraRadera
  8. Tack för kommentaren Nightwood.

    Jo, det där med körkort för cyklister hör man till och från. Teoretiskt sett är det inte fel. Det som jag inte gillar med det är att det skulle förmodligen kosta en del pengar. Det som är fint med en cykel som transportmedel, är att alla kan ha råd att ha en och alla har råd att på ett snabbt och smidigt sätt ta sig från en plats till en annan. Detta gäller ju för alla, oavsett ekonomisk situation.
    Att det behövs mer utbildning och kontroll är absolut sant. En bra start är ju satsningen som gör nu av Svensk Cykling där man utbildar om cykling i skolorna. Det skulle inte heller skada med lite mer utbildning om cykling i körkortet för bil.

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails