fredag 15 januari 2010

Nyktert och lugnt av Kjöller

Snön börjar försvinna på gatorna i Malmö och Lund nu. Kanske det är så att temperaturen kryper över nollan eller i varje fall stannar strax under. Kanske det blir årets första cykeltur till jobb måndag eller tisdag nästa vecka. Ja, det återstår väl att se. Det blev i varje fall avlämning på dagis med cykel idag till dotterns otroliga glädje. Att få ha cykelhjälm är tydligen något av det roligaste som finns!

Idag skriver Hanne Kjöller en mycket nykter och bra lite artikel om vargjakten på DN Opinion. Hon menar på att anarki inte är demokrati i den bemärkelsen att regeringen inte ska ta beslut utifrån en liten grupps åsikter. I fallet med vargen tycker hon att det är märkligt att man beslutat att det bara ska finnas c:a 200 vargar i Sverige eftersom det finns risk att folk i vargområdena börjar skjuta varg trots att det är mot lagen. Detta är att lägga sig platt för anarkister menar Hanne.

Resonemanget hon för för att kunna rättfärdiga sitt uttalande är både lite roande och enligt mig ganska bra. Varför ska folk i vargområdena bestämma hur mycket varg vi ska ha. Det är lika vettigt som att fiskarna ska bestämma fiskekvoter eller våra företag ska bestämma utsläppsgränser. Nä. Så fungerar ju faktiskt inte en demokrati, oavsett vad folk tror. Vi har en representationsdemokrati i Sverige, vilket betyder att vi väljer en regering som företräder våra åsikter. Att det sedan inte finns ett partival för varje vilja kan jag hålla med om, men det är så det ser ut och vill man ändra på det får man väl ge sig in i politiken.

Det enda jag inte riktigt håller med om i Hannes för övrigt sunda artikel är när hon säger att "Åtskilliga vargforskare, riksdagsledamöter och statsråd anser att det inte kan få finnas mer än cirka 200 vargar i Sverige, för...". Detta stämmer inte riktigt. Flera forskare har gått ut och sagt att 200 individer är alldeles för få för att det ska gynna vargstammen, däribland jag själv, professor Erik Svensson (Lunds Universitet) och Hans Ellegren (Uppsala universitet). Att det är ett politiskt spel är helt klart och man kanske inte alltid kan lyssna på oss forskare till 100% (jag önskar i och för sig att dom lyssnade LITE mer ibland).

Vargdebatten fortsätter, fömodligen lika infekterad som innan, men ibland ser man guldkorn, som Hannes artikel. Tack för det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails