tisdag 12 januari 2010

Miljöresan

Bestämde mig igår för att ta årets första cykeltur till jobb, men i morse när jag vaknade och tittade ut var det fullt snöfall, så det fick bli cykeln till bussen i stället. Lite snopet, men man kan ju inte göra så mycket åt vädret.

Något som man däremot kan göra mycket åt är hur mycket vi påverkar miljön lokalt och globalt. SVT sänder nu en serie som heter miljöresan. Här tittar amerikanen David de Rothschild på olika saker i vårt vardagsliv och följer dessa från produktion till konsumtion och vidare till avfall. Senaste avsnittet (som i skrivandets stund kan ses på SVT Play) handlar om vatten på flaska som kan köpas. Det är en ganska bisarr företeelse i sig, speciellt i länder som Sverige, Norge och Canada som har otroligt mycket och friskt dricksvatten i kranen.

För att nämna några saker som förvånade på något otroligt mycket var t.ex. att för att producera en flaska vatten får det åt ungefär en fjärdedels volym olja, d.v.s. det går 2,5 dl olja för att få fram en liten vatten på flaska. Den energin som går åt för ett års tillverkning av flaskvatten i USA, motsvarar koldioxidutsläppet för 50 miljoner fat olja. Det är samma mängd olja som skulle kunna driva tre miljoner bilar under ett år. Det är helt galna siffror och bara för att kunna hälla vatten på en flaska. Detta är dock inget som bara gäller för USA. I Europa är vi inte bättre.

Något som också tas upp är allt plast som flyter runt i våra hav. T.ex. dör mängder av fåglar varje år p.g.a. av allt plast som sätter i sig (som dom tror är mat), det är tändare, tandborstar, korkar från PET-flaskor m.m. Detta dokumenterades dels i programmet, men har också visats tidigare av fotografen Chris Jordan som tagit en bildserie på Midway atollen mitt i norra Stilla havet.

Det finns dock även ljusglimtar i programmet. Borgmästaren i San Francisco (SF), Gavin Newsom, har tagit bort allt flaskvatten från de kommunanställda. De spenderade nästan en miljon dollar på flaskvatten när de i stället kunde vrida på kranen och få rent vatten i ett glas. Detta var väl ingen revolutionerande svår sak att komma på, men att driva igenom den var ett bra steg på vägen. De ville också försöka göra detta mer rikstäckande och på en borgmästarkonferens bestämde 1200 borgmästare att allt flaskvatten för kommunalanställda skulle förbjudas. DET kallar jag ett bra initiativ. Jag undrar hur det ligger till med den saken i ett land som Sverige som har mest rent dricksvatten i världen per person. Kanske någon som vet?

SF har även kommit en bra bit när det gäller att minska sopberget. Enligt Gavin har SF en återvinningsprocent på 70%, vilket är bäst i USA. De har även föbjudit plastpåsar och styrenplast (plasttallrikarna med får hämtmat i från kebabvagnen eller gatuköket). Bra jobbat Gavin Newsom och SF. Hoppas vi ser mer av detta framöver och framför allt i vårt eget land.

Ta en titt på programmet och cykla lugnt!

Hepp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails