
I helgen har verkligen våren visat sig i Skåne och så även idag. I morse var det 8 grader när jag med brädan på ryggen cyklade ner för en timme i skate-parken. Därefter blev det en njutbar cykeltur genom Malmö till jobb. Dagen avslutades med en cykeltur genom Malmö, från jobb till hem, i c:a 18 grader och solsken.
Det har blivit en del skrivande om supercykelvägen som ska gå mellan Malmö och Lund sista tiden, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att det är en ganska stor sak som kommer ske inom en hyfsat snar framtid och det är mycket prat om den nu, både i media och i mitt liv. En sak som jag tycker mig ana när jag är med i diskussionerna kring detta projekt är att de inblandade verkligen vill veta vad vi cyklister vill och hur vi vill utforma en sådan cykelväg, så kallad ”crowdsourcing”. Det handlar väl egentligen inte så mycket om färger i asfalten och coola skyltar som hur sträckningen bör vara eller hur man kan bygga för att underlätta för cyklisterna. Det är nämligen det som är prio ett när man drar igång ett projekt som detta, att det ska mynna ut i att det blir så bra som möjligt för cyklisterna. Därför är det också viktigt att vi säger hur vi vill ha det. Jag har en ganska klar bild över vilka problem som finns för cyklister i städerna (och mellan Malmö och Lund för den delen) och det är i princip enbart tack vare er läsare. Det är något som jag är oerhört tacksam över och något som är ett absolut måste om jag på något sätt ska kunna föra vår talan. Utan er input varken kan eller vill jag föra vår talan. Så nu tänkte jag lägga upp lite olika förslag på sträckningar som cykelvägen skulle kunna ha mellan Malmö och Lund.
Förslagen kommer från olika håll och inget av dom är framtaget av mig. Jag kommer inte heller kommentera förslagen i detta inlägg, utan vill veta vad ni tycker om dom och vilka synpunkter, tankar och idéer som finns kring dessa förslag. Detta kommer jag sedan sammanställa och ge till beslutsfattarna för att de ska kunna ta in det i diskussionerna. Återigen vill jag påminna om att de väldigt angelägna om att få höra vår åsikt, så ta tillfället i akt att framföra dina tankar. Det finns för- och nackdelar med alla alternativen och förhoppningsvis kan man hitta en kombination som ger bra utfall.
Alternativ A:Detta är Sweco som i ett förslag ger en Quick Fix. Det vill säga att fixa till den befintliga cykelvägen genom att identifiera och lösa de problem som finns längs dagens sträckning. Detta kan vara upprepat korsande av Lundavägen, dålig beläggning, onödiga trafikljus, utfarter, kanter etcetera.
Alternativ B:Detta är Swecos andra förslag. Det är en ny sträckning som man kan samordna med utbyggnaden av järnvägen. På så sätt skulle sträckningen bli extremt gen och det skulle inte bli så mycket backar eftersom marken helt enkelt inte kan luta för mycket när man ska köra tåg.
Alternativ C:Detta alternativ kommer från Trivector. Här tänker de sig en sträckning på sydöstra sidan av motorvägen. Den är inte så otroligt rak som den skulle bli om man drar den tillsammans med järnvägen utan har lite fler ”böljor”. I detta förslag finns också identifierat var man skulle behöva bygga planskillnader för att undvika korsning av bilvägar.
Alternativ D:Denna fjärde sträckning presenterades av Öresund som cykelregion/Malmö Stad. Den är likadan som alternativ B och innebär en samordning med järnvägsbyggandet. Det är den gröna, streckade linjen på bilden.
Alternativen är mer eller mindre genomtänkta och det finns som sagt mycket för- och nackdelar med alla. Något som blev väldigt klart under seminariet i torsdags var att något som är viktigt är information längs hela sträckan. Alla talare tog upp London som ett exempel där man har lagt riktigt mycket energi på att göra ett informationssystem kring allt resande, allt från cykel och buss till tunnelbana och fotgängare är med. Det kändes tydligt att det ska finnas vägvisning, avståndsangivelser, pumpstationer, viloskydd, vattenpåfyllning, luft och så vidare. Man pratade också mycket om kartor och anvisningar på nätet som är enhetliga och som även ska finnas tillgängliga på smarta telefoner. Denna information är, enligt mig, av yttersta vikt att man samordnar tillsammans med information från t.ex. kollektivtrafiken eftersom många resor görs med blandade transportmedel. Något som jag inte heller tagit upp här är vindskydden som man pratat om. Dessa pratade man lite om på seminariet och det finns pengar att testa olika typer och sätt att göra det på. Det fanns en del bra alternativ, men vi får se vart det leder. Något som jag tycker är extremt viktigt (eftersom jag är ekolog) är ju givetvis att man försöker göra dessa samtidigt som man försöker öka den biologiska mångfalden. Anledningen till detta är att vinsterna av det skulle vara långt mycket högre än vad de flesta av oss ens kan drömma om, men det är en helt annan diskussion.
Saker kring cykelvägen kan man diskutera i oändlighet, inte minst idag när det finns så mycket teknik att ta hjälp av. I första läget är det dock viktigt att se till att projektet blir av och att det blir en ruskigt bra cykelväg, annars är alla andra diskussioner helt oviktiga.
Så, nu lämnar jag ordet fritt till er läsare, vare sig ni bor i regionen eller ej. Skriv loss i kommentarsfältet och diskutera fritt eller skicka era tankar till mig på joreduff(at)gmail(dot)com.
Cykla lugnt!