
Jag har helt undvikit att skriva om koldioxid på min blogg och kommer i fortsättningen fortsätta undvika det. Det är en infekterad debatt och dessutom finns det andra saker som är lika och om inte mer miljövidriga än den kära koldioxiden. Nåväl. På The Guardian’s cykelblogg har Mike Berners-Lee gjort en rolig beräkning av hur stort koldioxid-fotsteg cykling gör om man cyklar en engelsk mile (c:a 1,6 km).
Beräkningarna är gjorda med antagandet att man gör av med 50 kalorier per mil. Detta är givetvis väldigt individuellt och beror på en massa faktorer, som din form, hastighet, bromsningsfrekvens etcetera. Oavsett hur du cyklar så kommer du använda energi och den energin kommer obönhörligen från maten du stoppar i dig. Om du cyklar en 1,6 km på banan är utsläppet 65g CO2 medan flingor och mjölk släpper ut 90g. En lustig energikälla som Mike nämner är influgen sparris som släpper ut 2800g CO2. Jag vet inte hur det är med dig, men det är sällan jag vräker i mig en hink sparris innan jag drar till jobb. Men skulle jag göra det, ja, då kan jag lika gärna köpa den största Hummern och köra varje dag.
Som sagt, vissa beräkningar är väl mer sannolika än andra, men lite roliga hållpunkter att tänka på. Där finns även länkar till andra saker som släpper ut CO2, som t.ex. ett kärnvapenkrig eller en pint öl.
Cykla lugnt!
Hepp!
Varför sluta cykla för att man löptränar? Förstår inte logiken.
SvaraRaderaTack för kommentaren Urban.
SvaraRaderaI vanliga fall kombinerar jag cykel- och löpträning, men när man har 5 mil till och från jobb så vill inte kroppen ut och springa 10 - 15 km på kvällen. Eftersom jag har legat i lite hårdare löpträning den senaste tiden har jag inte kunnat kombinera de båda. Det handlar helt enkelt om att lyssna på kroppen, som vanligt.
I vanliga fall det som sagt inte några problem och DÅ är logiken kanske inte så logisk.