fredag 29 juli 2011

Cykelsamba i spåren av lånehysteri, bostadsbubblor och peak-allt.

I Sverige har vi otroligt fin natur, en allemansrätt som tillåter oss att vara i denna fantastiska natur (än så länge ivf) och en välfärd som på många ställen saknar motstycke. Dock är vi inte alltid så bra på att förvalta detta. Har det att göra med färgen på vår regering? Nja, kanske, men å andra sidan lever vi i ett land idag med i stort sett ett parti. Skillnaderna mellan partierna är rätt liten och i så fall på detaljnivå. Det är inte direkt frågan om socialism mot kapitalism längre, snarare ett svenskt "lagom" där politikerna har lite svårt att sätta ner foten och leda landet på en kontrollerad och genomtänkt väg där man ser lite längre än näsan räcker. Orsak till detta? Säkert flera olika som man säkert kan dryfta i någon blogg som inte har cykel i namnet. I Sverige är vi som sagt inte så bra på att förvalta det vi har. Tvärtom är vi på väg i motsatt riktning genom att hela tiden sträva efter att t.ex. konsumera mer hela tiden och därmed också vara tvungna att jobba mer och låna mer. Det är lite märkligt eftersom de flesta av oss egentligen vill jobba mindre och umgås mer med familj och vänner. Men tyvärr är det inte åt det hållet vi rör oss. Detta blir t.ex. smärtsamt uppenbart när man tittar på t.ex. svenskarnas belåningsgrad. Dessutom befinner vi oss i eller förbi Peak oil, vilket börjar bli ganska uppenbar för de flesta av oss, även om alla inte vågar eller helt enkelt vägrar tro på det. Detta syns om inget annat att vi i Sverige blint fortsätter öka vår konsumtion av olja.

Nåja. Carl Wallnér har i varje fall en dröm. Han är initiativtagare till en Cykelsamba som går genom Sverige för att tillsammans sätta fingret på och diskutera vad som egentligen är viktigt för oss människor och vad som gör oss lyckliga. Det hela sätter igång på lördag, den 30 juli, och startar från Möllan i Malmö. På sin hemsida beskriver Cykelsamba resan som följer:

"Under sista helgen i juli går därför startskottet för en cykelresa genom Sverige, från syd till norr. En resa som ska sätta fingret på det som faktiskt gör oss lyckliga. Vi ska umgås med varandra, upptäcka nya platser och ge utlopp för våra mest kreativa sidor. Varje kväll kommer en eller flera av medresenärerna (alltifrån studenter och ekonomer till arbetslösa och pensionärer till gamla hippies och biologer) att anordna workshops, musik eller aktiviteter för att medla vad de anser vara de stora utmaningarna i att nå ett hållbart samhälle – ett samhälle, vi alla vill vara en del av."


Rutten för Cykelsamban finns på deras hemsida så har du turen att befinna dig någonstans i närheten så går det ju fint att haka på lite. Man kommer också kunna följa hela resan på deras hemsida.


Cykla lugnt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails