torsdag 21 juli 2011

Att lösa parkeringsproblemen för cyklar i våra städer.

För ett tag sedan skrev jag här om ett seminarie jag varit på med den sexiga titeln "Hur skapar vi världens bästa cykelparkering?". Det handlade helt enkelt om hur man skapar bra cykelparkeringar för cyklisterna samtidigt som det blir smidigt för de som inte cyklar, d.v.s. det står och ligger inte cyklar och dräller överallt.

Hur ett cykelställ eller en cykelparkering bör se ut råder det skilda meningar om, vilket om inget annat märks lite på kommentarerna på bloggen "På två hjul". Däremot fick jag ganska entydigt svar när jag på seminariet skickade ut frågan om hur man skapar världens bästa cykelparkering på Twitter; "Give me a pole to lean the bike on and to attach the bike to." På seminariet höll Pablo Celis ett föredrag. Pablo är en dansk cykelkonsult som är flitigt anlitad och som enligt mig (det lilla jag vet om honom) gör ett bra jobb och har bra tankar kring cykling.

På hans föredrag tog han upp sex saker man bör göra om man INTE vill skapa en bra cykelparkering, nämligen:
 • För få cykelställ även om det är uppenbart att det behövs fler.
 • Cykelställ som är dåligt konstruerade och inte går att använda, t.ex. inte håller cykeln upprätt eller direkt skadar cykeln.
 • Gör det omöjligt att komma fram till cykelställen.
 • För få p-platser.
 • För dåligt underhåll av cykelparkeringen.
 • Försöka reglera cyklisterna för mycket.
De fem första punkterna är faktiskt väldigt intuitiva. Eller man kan tycka det i varje fall. Dock lyckas man allt för ofta med att genomföra en eller flera av dessa punkter och därmed har man en dålig cykelparkering. Den sista punkten kan man fundera lite extra på. Man måste väl på något sätt reglera var och hur cyklister parkerar sina cyklar? Absolut! Ingen tvekan om det. Men man kan vara lite listig och samverka med cyklisterna utan att direkt göra intrång på det "fria valet" av parkering. Ett väldigt talade och bra exempel kan ses i filmen nedan. Var är detta då? Utrecht, Holland så klart!Cykla lugnt!

1 kommentar:

 1. Men så kan man väl inte göra? Det är ju inte planerat på trafikkontoret? Då vet man ju hur det blir.

  Lysande, men det är säkert en idé av en vanlig människa, och då kan man inte göra så.

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails