måndag 29 april 2013

Malmö 7:e bästa cykelstaden... i världen.

Copenhagenize är en konsultfirma baserade i Köpenhamn som jobbar med att sprida cykelkultur runt om i världen. De har ett index som de kallar The Copenhagenize index. Det rankar helt enkel städer runt om i världen efter hur bra de satsar på cykling (och därmed en attraktivare stad).

2011 toppade Amsterdam listan tätt följt av Köpenhamn. Inte så konstigt eftersom de anses vara cykelhuvudstäderna i världen. Jag blev dock lite undrande över att Malmö inte fanns med på listan när man hittade t.ex. Stockholm och Helsingfors bland top 20. Jag frågade Mikael Coville-Anderson som är grundaren av Copemhagenize och svaret var helt enkelt att Malmö är för litet.

Idag blev jag dock glatt överraskad när jag hittade Malmö på listan (kanske för vi kommit över 300 000 inv). Malmö var inte bara med på listan utan man hittade Malmö på plats 7. Riktigt imponerande! Malmö har som mål att bli världens bästa cykelstad, vilket är ett otroligt ambitiöst mål, men man jobbar alltså på bra.

Ni hittar indexet här och kriterierna man följer här. Det ska sägas att det är ETT index och ETT sätt att se på det och det finns så klart saker att förbättra och saker man inte håller med om i indexeringen. Jag gillar den dock. Malmö är på 7:e plats, d.v.s. en av världen bästa cykelstäder. Vad tycker ni man kan göra bättre?

Cykla aktivt.

1 kommentar:

  1. Fler kampanjer, bygg om så att bilarna får mer problem att ta sig fram, fler cykelställ, sopa cykelbanorna...

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails