onsdag 10 april 2013

Effektivisering av parkeringsmöjligheter

Då har vi fått ytterligare ett "bilställ" i Malmö. Ni vet ett sånt där cykelställ som liknar en bil. Det finns ett gäng sådana nu i Malmö på strategiska platser och jag måste säga att jag gillar dem skarpt.

De är bra att sätta cykeln i, man kan låsa fast ram och hjul i stället, men kanske viktigaste av allt, det är otroligt pedagogiskt för att visa att en bilparkering motsvarar ungefär tio parkeringar för cyklar. Yteffektivitet delux.

 Foto: Olle Evenäs

Denna gång är det Stora Nygatan som fått en bilsiluett. Ett bättre ställe skulle man nästan inte kunna tänka sig eftersom det i princip är omöjligt att hitta någon vettig plats där för cykeln. Varenda vägmärke och lyktstolpe har sin egen cykel låst till sig. Det är en smal gata med mycket bilar parkerade längs trottoarerna, vilka är ganska smala.

Stora Nygatan, smala trottoarer med mycket bilar parkerade. 
Det nya stället finns idag på vänster sida framför den vita skåpbilen.

En annan spännande sak som man ser om man förflyttar sig 100 m upp för Stora Nygatan är att det egentligen inte är något nytt med cykelparkering som tagit över en del av gatan som tidigare varit parkeringsplats för bilar. Där hittar man nämligen vanliga cykelställ ute i gatan med plats för ca 30 cyklar. Det enda är att dessa inte fått samma uppmärksamhet, kanske en del för att de är av den vanliga "framhjulsknäckarmodellen" där det inte går att låsa fast cykeln på ett bra sätt. Men, de finns och det är bra!

Längre upp på Stora Nygatan. "Vanliga" cykelställ längs gatan.

Jag har sett bilsiluetterna på andra ställen, t.ex. i Helsingborg. Där har man dock tyvärr helt missuppfattat konceptet och ställt dem uppe på trottoaren och inte alls ersatt en bilparkering med 10 cykelparkeringar. Får mycket plats i staden kanske?

Hur ser det ut i era städer/orter? Har ni några av dessa bilsiluetter?

Cykla aktivt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails