fredag 23 oktober 2009

Tungt för IIIEE och...

... under cykling till jobb. Som vanligt uppförsbacke hela vägen till Lund och dessutom motvind. Det var tungt idag. Dock känner jag mig särskilt nöjd med tanke på vad man läser i tidningen idag.

Internationella miljöinstitutet (IIIEE) i Lund verkar också ha det tungt och det är inte bara idag. Thomas B. Johansson som är tillsatt som chef på institutet verkar inte som chef. Enligt Sydsvenskan är han sällan på plats, c:a 85% utanför huset. Hur man ska kunna driva och leda en organisation när man bara befinner sig 15% av tiden på plats är för mig en gåta. De anställda på IIIEE kan man tänka sig känner en viss frustration, och med all rätt; till sydsvenskan säger en anställd att "Thomas B. Johansson har en månadslön på 80 700 kronor. I det ingår ett tillägg på 7 600 kronor för prefektsysslan. – Det tillägget borde gått till dem som fått sköta hans arbetsuppgifter åt honom"

Att resa jorden runt med flyg stora delar av året kanske inte är så konstigt för en företagsledare, men att göra det när man är chef för ett miljöinstitut är anmärkningsvärt. Dessutom har Thomas B. Johansson åkt taxi för nästan 40 000: - under nio månader. Hans svar på detta är helt otroligt märkligt: "– På miljöinstitutet klimatkompenserar vi för de utsläpp vi åstadkommer genom resandet. Vi står för klimatneutralitet." Ska ett miljöinstitut stå för klimatneutralitet när man i själva verket borde lobba för att minska belastningen på naturen, må det vara koldioxidutsläpp eller annan påverkan.

Man hör många gånger när man pratar med människor att det kanske inte är så farligt med miljöhoten som många vill påstå, "Forskarna är ju inte ense". Detta är helt fel; forskarna är ense om att människan påverkar klimatet, dock ger klimat- och biologiforskare ett intryck som säger att så inte är fallet. Detta kommer ur den självkritik som många naturvetenskapliga forskare är tränade i. Att det dessutom finns personer inom dessa forskningsområden som beter sig helt huvudlöst och ogenomtänkt i dessa frågor gör ju saken inte bättre, och då tänker jag på personer som Thomas B. Johansson. Att som chef på ett miljöinstitut bete sig så miljöomedvetet är ju i samma dumhetsklass som cheferna inom bankerna beter sig.

Fy skäms Thoman B. Johansson som inte sköter sin position, sina anställda och ansvar för en hel forskarkår som varje dag kämpar för vår miljö!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails