torsdag 13 juni 2013

Tidseffektivitet delux

Det finns oerhört många argument för att cykla. Ett av dem är tidsaspekten. Tiden är en av de viktigaste anledningarna till varför jag alltid väljer cykeln framför både bil och kollektivtrafik i stan.
I morse var en sådan där dag när logistisken i vår familj inte var optimal. Det innebar att hela familjen gick ut genom ytterdörren samtidigt, frun och barnen hoppade in i bilen och körde till förskolan, medan jag hoppade på cykeln för att möta upp på förskolan. Jag lämnade barnen för att min fru skulle hinna till jobb och sedan cyklade jag till jobb. Stökigt och rörigt, men sånt händer och det kommer hända igen.

Hur som helst kände jag att det var ett gött experiment för att visa storheten med cykeln i stan. Vi gick samtidigt ur genom ytterdörren, barn och fru gick alltså till bilen medan jag hoppade på cykeln. Vi körde samma väg till förskolan. När jag kom fram var de inte på plats. Jag fick vänta 10 minuter! Det är en sträcka på c:a 6 kilometer och är från utkanten av Malmö in i centrum. 10 minuter på 6 kilometer alltså. Det är rätt mycket tid.

Sträckan där "tävlingen" avgjordes.

I Malmö har vi inte problem med bilköer. Visst, det blir lite rader här och var ibland, speciellt i rusningstrafik eftersom vi fortfarande lever i en administrativ stenålder där klocktiden är viktigare än det effektiva arbetet, men inga trafik problem i stort. Ändå kommer jag 10 minuter fortare fram på 6 kilometer. Det ska ju i och för sig också sägas att jag cyklade på en av de bästa sträckorna som finns i Malmö. Man brukar prata om expresscykelvägar. Malmö har redan en som är ganska nära att vara en sådan på sträckan mellan Cypressvägen och Persborg.

Jag visste att det var snabbare att cykla, men jag trodde i ärlighetens namn inte att det skulle gå så mycket snabbare, jag trodde faktiskt inte jag skulle hinna före alls. Jag ska också nämna att både jag och min fru följde alla trafikregler, stopplikt, hastighetsbegränsningar, ljussignaler o.s.v.


Cykla aktivt.

4 kommentarer:

 1. Imponerande! Det är ju knappast en krokig sträcka där cyklisten har någon fördel av att kunna ta en genare väg.

  SvaraRadera
 2. Nämen precis. Det är ganska lika förutsättningar när det gäller det mesta. Ändå cyklade jag verkligen inte på för fullt, utan tog det i rätt makligt tempo. När man kommer in i centrum blir ju farten per automatik mycket lägre, precis som det är för alla andra fordon.

  SvaraRadera
 3. Det hade varit intressant med gps-log för att se hur tiden fördelades. Jag kommer att tänka på hur ställtiden för att packa in barn i bilen kan ha påverkat.

  Sen undrar jag också om bloggen är övergiven?

  SvaraRadera
 4. Tack för komentaren JAG. Jag tror en sådan GPS typ finns,men inte helt säker. Skulle varit bra dock.

  Jo, bloggen är passiv, men ligger kvar. Lite mer (inte mycket, men lite) aktivitet på Facebook och Twitter (@malmolund)

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails